Всяко десето българско такси - скъпо или нелегално
Всяко десето българско такси - скъпо или нелегално / Sofia photo agency

Всяко десето такси в страната работи нелегално или на спекулативно завишени цени. Това заяви министърът на транспорта Александър Цветков на кръгла маса във Варна на тема „Незаконните превози - риск за живота, бич за хазната".

Пред присъстващите представители на браншови организации министърът представи най-важните мерки, предприети от новото ръководство на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - промяната на структурата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", създаването на антикорупционно звено, въвеждането на видеонаблюдение на работата на инспекторите на пътя, засилването на проверките на пътя и в предприятията, както и значителното подобряване на съвместната работа с МВР, НАП, Прокуратура, общини и др.

През последните месеци изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" работи денонощно, заяви изпълнителният директор на агенцията Симеон Арнаудов. „Опитваме се да обхванем невралгичните места и потоците на нелегални превози, които знаем къде са концентрирани. В последнои време правим много акции съвместно с останалите контролни органи и ще бъде безкомпромисни към нарушителите", обяви Арнаудов. Шефът на "Автомобилна администрация" разкри, че в скоро време предстоят масирани проверки във Варна и Добрич.

Според изчисленията на бранша, обединяващ легитимните изпълнители на обществени превози, всяка година между 25 и 30 млн. лв. заобикалят държавната хазна и потъват в сивия сектор на нередовните превози. Само край морето в сивия сектор годишно потъват близо 5 млн. лв., изчислили са от Варненския съюз на превозвачите.

Най-засегнати от нелегалните превози във Варна са линиите 409, 13, 21, 51, 46 и 17. Под обсада от нелегални превозвачи са маршрутите от Варна за Шумен, Добрич, Провадия, Вълчи дол и Суворово. Легални превозвачи стават нелегални и минават в сивия сектор, за да не плащат данъци. Това заяви пред Дарик Атанас Чапкънов, председател на Варненския съюз на превозвачите. Спорец Чапкънов ефективна мярка за овладяването на този процес би било криминализирането на деянието „незаконен превоз" и наказателното му проследяване.

Броят на такситата във Варна с валидни разрешителни към днешна дата е 1623. В града има 94 таксиметровите стоянки за 435 коли. Автобусните линии в морската столица са с обща дължина 510 километра, 47 километра са дълги тролейбусните линии. Спирките на градския транспорт са 240, разкри кметът на Варна Кирил Йорданов. Според него от 20 години се въртим в омагьосан кръг - контролни органи, превозвачи и превозени.

Проблем с нелегалните превози има и в сектора на специализираните превози с товарни автомобили със специален режим „Пътна помощ", стана ясно по време на дискусията. Практиката показва, че пострадали при катастрофи хора и автомобили се превозват от нелицензирани коли, които не фигурират в задължителния Регистър на лицата, извършващи пътна помощ.

За справянето със сивата икономика и нелоялната конкуренция в областта на автомобилните превози, освен подобряването на успеваемостта на контролните органи, са необходими и сериозни законови промени. Поради тази причина са подготвени промени в Закона за автомобилните превози, припомни министър Цветков.

Част от предлаганите законови промени са засилване на наказанията за извършени нарушения. При установяване на извършване на обществен превоз на пътници или товари без лиценз автомобилът да се спира от движение за срок от 6 месеца, а при второ нарушение в рамките на една година наказанието е 12 месеца, като се сваля предната табела с регистрационен номер, отнемат се документа за регистрация и книжката в зависимост от нарушението.

Законопроектът предвижда общинските съвети да определят максималния размер на цените за предоставянето на таксиметрови услуги на територията на съответната община. По този начин ще бъдат защитени икономическите интереси на потребителите и предпазени от необосновано високи цени. Същият подход се прилага в развити ервопейски страни като Великобритания, Франция, Германия и др.

Всяко десето българско такси  скъпо или нелегално
netinfo

Снимка: Дарик Варна

Освен министър Цветков, в дискусията взеха участие варненски депутати, губернаторът на Варненска област Данчо Симеонов, кметът Кирил Йорданов, шефове на ресорните агенции  към транспортното министерство и представители на бранша от Варна.