Все повече фирми декларират корпоративен данък по интернет
Все повече фирми декларират корпоративен данък по интернет / netinfo

2 690 декларации за облагане с корпоративен данък са подадени до момента по интернет в Териториалната дирекция на НАП – Варна. За сравнение – за същия период на миналата година те са били 926, уточняват от ведомството.
Общият  брой на постъпилите декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане в дирекцията е 8 872. От тях 6 046 са подадени в офиса на дирекцията и 136 по пощата.

Годишните данъчни декларации на юридическите лица се подават до 31.03.2010 г. на гише, чрез пощенски оператор или по електронен път. Данъчно задължено лице, което подаде годишна данъчна декларация и годишен финансов отчет до 31.03.2010 г. по електронен път и внесе корпоративния данък в същия срок, ползва отстъпка 1% от годишния корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. През миналата година от това облекчение са се възползвали 2 345 фирми, които са изпратили документите си по електронен път.

Подаването на декларациите по интернет изисква наличието на електронен подпис. Ако клиентите на НАП нямат такъв, то те могат да упълномощят човек, който притежава електронен подпис да подаде декларацията от тяхно име.

Най-лесният  и достъпен начин за плащането  на всички данъци и осигурителни вноски е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието  на дебитна  карта, регистрация в системата ePay и в интернет страницата на приходната администрация.

Списък  на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на  териториалната агенция на НАП Варна могат да бъдат намерени на интернет страницата на агенцията-www.nap.bg.