ВОС заседава по дело на организирана група за пране на пари
ВОС заседава по дело на организирана група за пране на пари / netinfo
За трети пореден път от началото на тази година Варненският окръжен съд разглежда в закрито съдебно заседание делото срещу Ники Станков, Пламен Недялков и Георги Баев, подсъдими по наказателно дело за организирана престъпна група, склонявала към проституция жени и организирала трафика им във Франция и Германия. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Станков и Недялков са обвинени и в пране на пари, след като са придобили имущество от престъпната дейност. От самото начало по молба на пострадалите жени процесът се гледа при закрити врати, за да се предотврати разгласяването на факти от интимния живот на жертвите от престъпленията.

В 22 тома са събрани материалите по това дело, което обхваща различни периоди на престъпната дейност на групата от 2003-та до 2006-та година. За неин създател и ръководител обвинението сочи Ники Станков. Заедно с него като членове на групата и като съизвършители Недялков и Баев, склонявали жени към проституция и организирали трафика им във Франция, в района на Ница, и в Германия, в района на Хамбург. Жените проституирали по принуда, много често със сила и побои, или с различни обещания. В групата имало сериозна субординация за отчитането на парите, спечелени от проституиращите момичета и преразпределението им. С парите, които получавали, Станков и Баев купували автомобили от Германия. В обвинителния акт се посочва, че за целия период на престъпната дейност, до задържането му на 11 юни 2006 година Ники Станков е придобил на свое име чрез фирмата си движимо и недвижимо имущество на обща стойност 147 587 лева. За същото време и от същата престъпна дейност Недялков е придобил имоти и коли на обща стойност 279 234 лева.

След първоначалното им задържане през лятото на 2006 година и почти цяла година престой в ареста, от юни миналата година Станков, Недялков и Баев имат определени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 50 000 лв.