/ Министерство на отбраната
Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби до 19 март ще извършат плавания, като част от годишния план за подготовка на корабните съединения.

Екипажът на спасителен кораб „Протео“, дислоциран в Пункт за базиране Варна ще извърши поредица учебни водолазни спускания.

Военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани с подводни ремонтни дейности - заваряване, подемни работи, подводни дейности с пневматични/хидравлични инструменти, съобщиха от Министерство на отбраната.

Офицери от ВМС участваха с противоподводно учение на НАТО

Те ще повишат подготовката си в тренировка по организацията и използването на техническите средства за аварийно-спасителни действия.
По време на учебното плаване корабът, съвместно с Хидрографска служба на ВМС, ще извърши дейности по поддръжка на технически съоръжения от системата за разделно движение на корабоплаването в морските пространства на Република България.

Екипажите на танкера-бункеровчик „Акин“ и на противопожарния кораб „Ахелой“, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, ще извършат плавания, по време на които ще проведат учения по тактическо маневриране и отбрана на кораба, както и тренировки за усъвършенстване на уменията си при оказване на помощ на повреден (горящ) кораб самостоятелно и във взаимодействие с други аварийно-спасителни средства на ВМС.

Адмирал Ефтимов: Изминалата година беше успешна за Военноморските сили

Целта на ученията е да се затвърдят знанията и да се надградят уменията на екипажите от спомагателните кораби на флотилията за справяне с широк спектър от ситуации по аварийно спасяване, ремонти и гасене на пожари на море.

Ученията ще бъдат проведени в български териториални води, в морските полигони в Бургаския и Варненския залив, използвани обичайно от ВМС, без да се нарушава редовния търговски корабен трафик.

Продължава и задграничното плаване на фрегатата „Смели“. Фрегатата вече акостира в пристанище Поти, Република Грузия, и се включи в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2).

Командирът на кораба капитан ІІ ранг Трифон Митишев, заедно с останалите командири на кораби от SNMG2, участва в среща с командира на групата. По-късно през деня оперативните офицери участваха в работна среща за планиране на учение от типа PASSEX с кораби от бреговата охрана на Грузия.

По план на 18 март корабите от Втората постоянна корабна група на НАТО ще напуснат пристанище Поти.