ВМА с представител в Европейското дружество по анестезиология
ВМА с представител в Европейското дружество по анестезиология / netinfo
От 1 януари тази година началникът на Болнична база за активно лечение–Варна към ВМА полк. доц. д-р Христо Бозов е избран за представител на България в Съвета на Европейското дружество по анестезиология с централа в Брюксел.

Европейското дружество по анестезиология е резултат от обединението на предишното Европейско дружество на анестезиолозите, Европейската академия по анестезиология и Конфедерацията на Европейските национални дружества на анестезиолозите и представлява най-важната и авторитетна организация в средите на анестезиолозите в Европа и в света.

Дружеството се ръководи от Борд на директорите, Съвет и Генерална Асамблея. Съветът се избира от членовете на дружеството за всяка европейска държава. Основните цели са свързани с подкрепата и съдействието в обмена на информация между европейските анестезиолози, с разпространението на специализирана медицинска информация и поддържането на високи стандарти в областта на анестезиологията.

Като представител на България в Съвета на Европейското дружество по анестезиология доц. Бозов ще участва в различни работни групи и ще работи активно за насърчаване участието на българските лекари в редица програми на дружеството. За 2008г. са предвидени около 225 000 евро за участие в научни разработки и 40 000 евро за 4 специализации.

Доц. Бозов, който е и ръководител на Катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина, ще способства за включването на млади анестезиолози в научни програми и съвместни проекти с водещи европейски научно-изследователски центрове.