/ Община Варна
Победителите в Европейското първенство по ветроходство в клас ILCA получиха призове на официална церемония на Морската гара, съобщиха от дирекция "Спорт" към Община Варна.

Трети пореден златен медал за британския отбор при мъжете спечели Майкъл Бекет, който стана европейски шампион в олимпийския клас ILCA7  за 2021 г. Сребърният и бронзовият медалисти са съответно Филип Юришич от Хърватска и Джонатан Ваднай от Унгария.

Олимпийският елит пристига във Варна за Европейското по ветроходство

Полската състезателка Агата Барвинска стана новата европейска шампионка при жените в ILCA6 за 2021 г. Това е първи златен медал за нея и втори в кариерата й, след завладяването на бронз през 2020 г. Сребърният медал остана за Максим Йонкер от Холандия, а Базилея Карахалиу от Гърция взе бронза в своя клас.

В клас ILCA6 при мъжете шампион стана Стрипе Гаспич от Хърватска, следван от шампиона до 21 години Оскар Мадонич от Украйна. Трето място в общото и второ под 21 за Умут Ейрипармак от Турция. Божидар Голубич от Хърватска е трети до 21 години.

На тържеството присъстваха Росен Марангозов - президент на Българска федерация по ветроходство, Златко Якелич, вицепрезидент на ЕвроИЛКА, Тодор Иванов - главен съдия на състезанието, Данчо Илиев - главен експерт от дирекция „Спорт“ към Община Варна, Петър Пасев - главен експерт към Министерство на младежта и спорта, и  Тихомир Тодоров, председател на Съвет на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД.

Организаторите си размениха плакети, а Варна беше определена от страна на Европейската асоциация в клас ИЛКА като новото откритие сред градовете домакини на подобен тип мащабни форуми в този спорт.