/ Община Варна
Варна започна подготовка за Европейското първенство по ветроходство в клас "Лазер", планирано за периода 15-22 май в района на Морска гара, съобщиха от Общината.

Формата за заявки вече е достъпна и през първите дни вече има записани над 100 състезатели от 26 държави, сред които традиционните европейски сили като Франция, Великобритания, Германия, Полша, Италия. Извън

Стария континент заявки за участие са подадени от САЩ, Канада, Индия, Япония и други. Организатори на международната проява са Българската федерация по ветроходство и СК „Черно море Бриз“, с домакин Община Варна.

За седемте състезателни дни се очаква във Варна да пристигнат 350 състезатели от 40 държави. Морската столица се готви за това състезание повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г., които бяха генерална репетиция както от организационна гледна точка, така и за състезателите.

„Лазер“ е един от най-динамичните и интересни класове. Достъпен за всички възрасти - от деца до ветерани, той е и най-практикуваният в световен мащаб с над 215 000 яхти.

Надпреварата ще бъде в двата олимпийски класa за жени и мъже - "Лазер"- Радиал и "Лазер"-Стандарт. Това е последното голямо състезание преди олимпиадата в Токио, поради което е сред най-важните ветроходни състезания за годината, съобщават от дирекция „Спорт“ към Община Варна.