Велошествие във Варна в защита на Арктика
Велошествие във Варна в защита на Арктика / DarikNews.bg

Велошествие в защита на Арктика ще се проведе във Варна и София. Събитието се провежда за втора година в страната и е част от световния ден за действие.
Хора по целия свят ще излязат на улиците, за да настояват пред световните лидери да бъде взето решение Арктика да бъде обявена за защитена територия, както и да се предприемат решителни действия по въпроса с климатичните промени. Очаква се велошествието да се проведе в 136 града от 31 страни. Във Варна сборният пункт е Морската градина, до Слънчевия часовник, в 16:00 часа.

Велошествието, наречено „Iceride”, е  част от глобалната кампания „Спаси Арктика”. Целта на кампанията е Арктика да бъде обявена за световна защитена зона, за да се запази крехката и уникална екосистема от апетитите на нефтодобивната компании и добивните индустрии. Арктика регулира нашия климат, също така е дом  на някои невероятни животни, които се срещат единствено там, като полярната мечка, лисица и моржа.

Световният ден за действие е избран да съвпада с момента, когато ледът на Северния полюс достига своя минимум. Вече 6 милиона души по света са се присъединили към движението за защита на Арктика. Събитието е отворено за всички.