Варненец налял хиляди в ремонт на апартамента си, над него гледали кучета и зайци
Варненец налял хиляди в ремонт на апартамента си, над него гледали кучета и зайци / DarikNews.bg, архив

Общинската администрация да прецизира размера на глобите при нарушения от страна на ветеринари и собственици на домашни любимци, поискаха на заседание съветниците от правната комисия. Към момента предложението на общината е зоолекарите да бъдат наказвани със санкция от 100 до 500 лв, ако не попълват надлежно и в срок данните на обслужваните от тях котки и кучета в електронния регистър. Предвидената глоба за притежатели на домашни животни, които не декларират вида, пола и броя им в кметствата по местоживеене, е от 50 до 500 лв.

„Когато правим проверки по жалби срещу некоректни ветеринарни служби, хабим ресурс от 300-400 лв. на посещение“, обясни пред съветниците управителят на общинския кучкарник Иван Радев.

„Не може общината да харчи по 300 лв. за проверка, а нарушителят да бъде наказван с по-малко от тези пари“, коментира съветникът от ГЕРБ Тодор Балабанов. Той призова администрацията на кмета да изготви предложения за санкции, които да бъдат съобразени с вида нарушител и тежестта на провинението.

Според съветника не е редно и заложеното в Наредбата за обществен ред да се иска съгласие от преките съседи за отглеждане на домашно животно.

„Това изискване противоречи на Закона за етажната собственост, който регулира междусъседските отношения. Ако има някой, който нарушава реда и хигиенните изисквания  в блока, общото събрание има право да го изведе от имота. Ако поискате да гледате котка, но не сте в добри отношения със съседа, тогава какво става?“, попита реторично Балабанов.

„На никой от долния етаж няма да му е приятно кучето от горния да пикае на терасата му. И на такива случаи, за които постоянно валят жалби, не може да се противодейства. Хората търсят помощ от общината, тъй като не могат сами да се справят. Случвало ми се е при проверка в апартамент да се гледат четири кучета и кафези със зайци, а на долния етаж съседът да е инвестирал хиляди евро в ремонт, без да може заради животните да си отвори прозореца“, контрира Иван Радев.

Балабанов поиска още да бъде преосмислена и забраната за хранене на улични кучета, за нарушаването на която също са предвидени глоби.

„Няма закон, който да предвижда подобна забрана. Тя ограничава правата на гражданите и създава една неработеща норма“, коментира той.

Таксата за притежание на домашни любимци да се заплаща ежегодно в размер, определен в Наредбата за местните данъци и такси, независимо от датата на придобиването им, решиха общинарите. Отпада еднократната такса за издаване на удостоверение в размер на 5 лв.