Варненци в неравностойно положение в паника заради закриването на Тих труд
Варненци в неравностойно положение в паника заради закриването на Тих труд / Sofia Photo Agency

Община Варна да помогне на предприятието „Тих труд”, което дава работа на варненци в неравностойно социално положение, поискаха от кандидат-кмета на ГЕРБ Кирил Йорданов представители на Дома на слепите и глухите в морската столица. До момента то дължи над 30 хил. лв. за ток, вода и консумативи. След промените неговите управители са направили доста опити то да оцелее, но заради конкуренцията на големи фирми, предприятието е пред закриване. Кандидат-градоначалникът обясни, че в случая е необходима държавна политика, а общината може да търси само временно решение. Хората с проблемно зрение и слух помолиха Йорданов да съдейства и за продължаване дейността на Културния дом, в който се намира библиотека, съхраняваща хиляди касети и дискове. Членовете на Териториалната организация на сляпоглухите във Варна разкриха пред кандидат-градоначалника на ГЕРБ тревогата си, че след обединяването на „Градски транспорт” с „Транстриумф холдинг”, те ще загубят привилегията да пътуват безплатно в цялата градска мрежа.

Според Йорданов ситуацията няма да се промени след сливането на двете фирми, а придобивките за път ще останат. Пред незрящите и нечуващи варненци той пое ангажимента да се ремонтират оградата и покривът на Дома на слепите, както и да се изгради физкултурен салон за тренировки. Освен това, общината трябва да отпусне пари и за безплатни карти за пътуване с градския транспорт на хора с увредени слух и зрение, смята кандидат-кметът на ГЕРБ. Той обясни, че потребностите на хората в неравностойно положение трябва да бъдат удовлетворени през следващите години в рамките на социалната политика, която общината финансира по традиция.

Йорданов припомни, че в община Варна е създадено специализирано звено за работа с хора с увреждания. За да помага на незрящите и глухите варненци, в града работи и омбуцман. Пред него те имат възможност да излагат проблемите и тревогите си, а той от своя страна – да търси решението им с общинска помощ.

На срещата с хората със зрителни и слухови проблеми стана ясно, че част от звуковите устройства на светофарите не работят, а дистанционните устройства за разпознаване на номерата на автобусите не се използват. Заради това Йорданов обеща, ако стане кмет, общината да поставя задължителни условия, когато от „Градски транспорт” поискат субсидиране. На срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Николай Апостолов, д-р Лидия Маринова, Марио Шиваров, Даниела Димова и Иван Портних. Досегашният общински председател Николай Апостолов увери, че общината ще продължи да изпълнява социалната си политика в подкрепа на хората в неравностойно положение. Единият от приоритетите е да бъде намалена възрастта от 67 на 65 години за пенсионерите, ползващи безплатни карти за пътуване в градския транспорт, посочи Апостолов.