Варненци в безпомощно състояние получиха шанс да бъдат обгрижвани
Варненци в безпомощно състояние получиха шанс да бъдат обгрижвани / DarikNews.bg, архив

18 варненци над 65-годишна възраст, които са в тежко физическо и социално положение и не могат сами да се обслужват, ще получат шанса да бъдат обгрижвани от свои лични асистенти. За целта са обучени по проект 15 души, които ще обслужват безпомощните хора според техните нужди.

Над 60 варненци, жители на район „Приморски“, където се предоставя услугата, са подали заявление за лични асистенти, но са подбрани действително хората в най-тежко положение, обясни ръководителят на проекта Румяна Цветкова. Той е с продължителност 20 месеца и е на стойност половин милион лева. За възрастните хора ще се грижи и екип от социален работник, медицинска сестра, психолог и рехабилитатор.

"Случаите са много тежки, лек случай няма. Всеки, който е подал заявление, има нужда от помощ. Има възрастни с 80-90 процента ТЕЛК, но и още по-тежки случаи като онкоболните, за които няма кой да се грижи. А има и такива, които в домашна среда обгрижват болни членове на семейството. Такъв е случаят със семейство, в което и тримата са с тежки заболявания и майката не работи, за да полага грижи за останалите", разказа ръководителят на проекта.

На този етап няма класирани деца за услугата, макар че не е липсвал интерес, тъй като те имат алтернативи за социална помощ, обясни Цветкова.

Ползвателите на услугата няма да заплащат за нея. Личните асистенти са назначени на 6-часов работен ден и ще получават минимална заплата за труда си.