Варненци спасиха 851 дървета от отсичане, и Дарик помогна
Варненци спасиха 851 дървета от отсичане, и Дарик помогна / Дарик Варна, архив

Само за година, благодарение на кампанията "Лист по лист", от отсичане са спасени 851 дървета. Това в реалността би представлявал един горски масив, разположен на 3,5 декара, съобщават от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, които стоят зад екоинициативата.

В рамките на кампанията през 2013 г. във Варна са събрани и предадени за рециклиране над 50 тона непотребна хартия, уточни за Дарик Илиян Илиев, председател на ОЦОСУР. През изминалата година в "Лист по лист" се включиха 174 участници, сред които учебни заведения, детски градини, кметства, учреждения, организации, частни фирми и граждани.

С най-голямо количество предадена хартия за миналата година могат да се похвалят от Целодневна детска градина № 15 "Гълъбче", събрали и предали 5937 кг, което се равнява на 101 спасени дървета, отчитат организаторите. Огромното количество хартия е събрано с помощта на родителите на малчуганите, разкри Илиев.

Втори в класацията са Енерго-про със 2670 кг събрана хартия и 45 спасени дървета, а трети и четвърти с по 36 спасени дървета - Окръжният съд (2138 кг) и Варненският свободен университет (2131 кг). Своя принос за спасяването на две дървета даде и екипът на Дарик Варна - с предадената през годината 110 кг непотребна хартия.

Сред находките тази година са няколко запазени броя на вестник "Работническо дело" от 1956 година, когато се е провел Априлският пленум. Стотина килограма книги и материали, за които е съществувала възможност да бъдат използвани, са предоставени на читалищни библиотеки или учащи се, проявили интерес към тях, уточняват от варненската екоорганизация.

Варненци спасиха 851 дървета от отсичане, и Дарик помогна
netinfo

Какво представлява "Лист по лист"?

50 дървета умират на час във Варна. В същото време спасяването на едно дърво става със събирането на 58 кг хартия, изчислили са от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Като екоориентирана организация преди 13 години от центъра решават да инвестират време и сили срещу унищожаването на ценни ресурси, и в същото време да създадат устойчив механизъм за разделно събиране и предаване за рециклиране на хартиени отпадъци. Така се поражда кампанията "Лист по лист", целяща да рециклира отпадъчната хартия от офиси на фирми и обществени институции във Варна.

До тук кампанията е помогнала за спасяването на 9363 дървета, като през тази година се очаква броят на спасените дървета да надхвърли 10 000. Това се равнява на 40 декара гора.

"Лист по лист" е самоиздържаща се кампания. За всеки килограм предадена хартия кампанията получава пари. Събраните средства се внасят във фонд "Лист", чрез който се финансират различни младежки и ученически инициативи, водещи до популяризиране рециклирането на отпадъци и опазване на околната среда.