/ ThinkStock/Getty Images
Област Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2018 г. Това отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. 

Строителните фирми във Варна с над 1 млрд. лв. приходи за година

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през октомври, ноември и декември е 102, а новопостроените жилища в тях са 413. Втора по този показател е област Пловдив с 88 сгради с 330 жилища.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през четвъртото тримесечие на миналата година във Варненско е 37 700 кв. м, или с 8.9% повече в сравнение със същото тримесечие на 2017 г., а жилищната площ се увеличава с 3.6% и достига 23 200. кв. метра. 

Протест ще иска забрана за високи сгради в центъра на Варна

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище
в област Варна се увеличава от 76.3 кв. м през четвъртото тримесечие на 2017 г. на 91.4 кв. м през същото тримесечие на 2018 година.

Варна е единадесета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Плевен - 73.3 кв. м, следвана от областите Шумен - 76.1 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в област Разград - 166.3 кв. метра. 

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации. В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол образец 16 или издадено разрешение за ползване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК