Варна изглед Морска гара
Варна изглед Морска гара / Дарик Варна
Протест срещу високото строителство в идеалния център на Варна e насрочен за 11.00 ч. днес пред входа на Морската градина. Конкретният повод за него е проектът, който предвижда на мястото на паркинга на хотел „Одесос” и в близост до входа на Морската градина да се появи 18-тажен хотел. Неговата височина ще бъде 60 метра, което ще го направи втората най-висока сграда в морската столица след „Двете кули”. За сравнение, хотел "Черно море" е висок 55 метра, а сградата на Община Варна е 45 метра. 

18-етажен хотел изниква до входа на Морската градина (СНИМКИ)

Според организатора на протеста Николай Танчев уличната мрежа няма да може да поеме генерирания от високите сгради трафик, в бъдещият хотел ще закрие входа на Морската градина и ще наруши архитектурния облик на историческата част.  

Световноизвестен урбанист направи архитектурна разходка из Варна (СНИМКИ)

„Високото строителство нарушава околната среда и води до завихряния. Всеки, който се е разхождал до хотел „Черно море” , знае колко е ветровито там . Преди време във Варна беше известният урбанист Ян Геел, който обърна внимание, че трябва да бъдем много предпазливи със строителството на високи сгради, защото градът става много по-ветровит и климатът се влошава. Варна е град, обърнат на север. Геел каза, че построяването на хотел „Черно море” е престъпление и архитектурно недоразумение. Варна трябва да се сравнява с градове като Солун, Генуа и Малага, където в центъра ма ниски сгради, а не със Ситито на Ню Йорк”, коментира пред Дарик Танчев. 

Арх. Бузев: Време е Варна да има своята висока сграда, хотел "Черно море" стои самотно

Другите му притеснения са, че инженерно-геоложки изследвания не препоръчат подобно високо  строителство, а капацитетът на ВиК мрежата ще се окаже недостатъчен.

Протестиращите ще поискат Община Варна да наложи мораториум на високото строителство в идеалния център на града, а кота корниз да бъде 15 метра с мансардните етажи. 

Гражданската демонстрация е насрочена за 15 декември (събота) от 11:00 ч. пред входа на Морската градина.