/ Дарик Варна
Световноизвестният урбанист Ян Геел изрази готовност да работи за подобряване на градската среда във Варна. "Щом можем да работим със София, можем да работим и с Варна", каза датският специалист, който консултира столицата в областта на градското планиране.
 
За един град не е толкова важно да има добри проекти, колкото да има добра визия, която да бъде следвана през годините, показва опитът на 81-годишния специалист (вдясно на снимките).
 
За работата на екипа му с местната власт в София урбанистът каза, че е направен „лекарски преглед” и е поставена „диагноза”. Това обаче отнема доста време и няма  как да стане с обиколка от половин час.
 
Вчера следобед 81-годишният датчанин направи архитектурна разходка в центъра на морската столица, в компанията на главния архитект на община Варна. Виктор Бузев заяви, че ще предложи на Общинския съвет да се отделят средства за консултантска работа на изтъкнатия урбанист. Според арх. Бузев съвместна работа с опитния Ян Геел и екипа му би било изключително полезно за Варна.

Дарик Варна

81-годишният Ян Геел е във Варна за втори път, след 3-дневна визита тук през октомври. Датчанинът е едно от най-значимите имена в градското планиране. Автор е на проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Москва, Ню Йорк, Сан Франциско, Мелбърн, Сидни и десетки други градове по света. Кариерата на 81-годишния специалист е насочена към подобряване на качеството на градския живот, чрез преориентиране на дизайна на града към пешеходците и велосипедистите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК