Варна отново домакин на Tall ships, приемаме престижната регата догодина
Варна отново домакин на Tall ships, приемаме престижната регата догодина / sailtraininginternational.org

Варна отново ще бъде домакин на престижната регата Tall ships (Тол шипс). Догодина ветроходното състезание за втори път ще се проведе в Черно море, а останалите градове домакини ще са Новоросийск, Сочи и Констанца, става ясно от сайта на организаторите Sail Training International.

Варна ще приеме високите кораби от 30 април до 3 май, като регатата ще стартира именно от родното пристанище. Надпреварата ще премине последователно през руските пристанища Новоросийск и Сочи, за да завърши в румънското Констанца в края на май.

По-късно днес ще станат ясни подробностите около варненското участие на SCF Black sea Tall ships'2014. Местният парламент вече гласува таксата за домакинството. Като пристанище-домакин Варна ще плати на организатора 75 000 лири такса, които ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

Варна веднъж посрещна корабите от най-голямата ветроходна регата в света. Градът бе домакин на Tall ships през май 2010 г., като страната ни за първи път бе част от престижното ветроходно състезание с над 50-годишна история. През трите дни на варненското домакинство над 250 хиляди души посетиха варненското пристанище.

През 2014 година се отбелязват 30 години от построяването на учебно-ветроходния кораб „Калиакра". Той е построен през 1984 година с цел обучение на курсантите и студентите от морските учебни заведения. От 1986 година ветроходът редовно участва в международните регати Tall Ships Races и е печелил множество награди сред съперници от традиционно изявени морски държави.

Повод Tall Ships'2014 да се проведе в Черно море е и домакинството на Сочи на зимните олимпийски игри през февруари догодина.