Варна и Рощок отбелязаха 50 години от побратимяването си
Варна и Рощок отбелязаха 50 години от побратимяването си / снимка: live.varna.bg

Половинвековен юбилей от побратимяването си отбелязаха Варна и Рощок на специална церемония в германския град, на която присъстваха гости от 16 държави. От името на кмета на морската столица Иван Портних приветствие и почетен плакет поднесе зам.-кметът Пейчо Пейчев, на кмета на Рощок - Роланд Метлинг.

И двете страни изразиха задоволство от работата през изминалите години и обсъдиха възможностите за още по-активни контакти между двата града. По време на разговорите бе уточнено, че предстои посещение на делегация от Рощок, която да се запознае подробно с възможностите за популяризиране на Варна като туристическа дестинация и град с богато културно-историческо наследство. Тези пътувания са част от информационната кампания на германския град за стимулиране на междукултурния обмен и сътрудничество.

Роланд Метлинг пое ангажимент екип от общината да уважи международния форум, който Община Варна организира през октомври в рамките на регатата "Тол Шипс". Догодина се планира организиране и представяне на бизнеса и инвестиционните преимущества на Варна в различни райони на Рощок и Хамбург.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за тристранно сътрудничество между Варна, Турку и Рощок. Теми от взаимен интерес се оказаха организирането на ветроходни регати и взаимодействието с STI, както и възможностите за сдружаване на пристанищата - домакини. Представителите на трите града споделиха, че обща тема за тях е преместване на пристанищата и обособяване на зони за отдих в близост до пасажерските терминали. В Рощок и Турку тези процеси са завършили, затова техни експерти могат да споделят добри практики. Отбелязването на 50 г. от побратимяването между Варна и Рощок бе част от събитията по повод Международната ветроходна регата Hanse Sail.