Варчев: Общината искаше да се споразумява с Двореца, но не ни уведоми
Варчев: Общината искаше да се споразумява с Двореца, но не ни уведоми / Дарик Варна

Ръководството на Двореца на културата и спорта не е било уведомено предварително за подготвеното от кметската администрация споразумение. То предвижда ДКС да се предостави за ползване на общината за период от 1 година и така да се извърши ремонт на зала „Конгресна”, без да се обявява обществена поръчка. Споразумението беше представено на комисията по „Собственост и стопанство” в сряда, но не беше гласувано от съветниците.

В отворено писмо до кмета Иван Портних прокуристът на ДКС Симеон Варчев заявява, че заради ремонта е готов на компромиси, но не и на некоректно поведение и квалификации, които засягат неговия и на екипа му морал. Варчев се е почувствал обиден от интервю на кмета, в което ръководството е било квалифицирано  като „слабо и некоректно”.

От писмото става ясно, че Варчев е използвал приятелството си с министъра на транспорта Данаил Папазов, който е успял да убеди премиера Пламен Орешарски държавата да финансирана ремонта. Исканата сума е била 8 млн. лв., от които са отпуснати повече от половината – 4.5 млн. лв.

„Министерски съвет със свое постановление от м. декември 2013 г., отпусна 500 хил. лв. „за осигуряване стартирането на строително-ремонтните дейности на Дворец на културата и спорта във Варна”. Парите бяха получени в Община Варна на 19 декември 2013 г. (Община Варна се явява посредник между държавата и Дворец на културата и спорта, тъй като държавата няма право да отпуска средства на търговско дружество.) Не знам! Не знам защо, парите бяха преведени от Община Варна на Дворец на културата и спорта едва на 01 юли т.г. Първоначалната идея бе обществената поръчка да бъде под форма на инженеринг. Но комисията, която подготвя документацията, стигна до извода, че тази форма ще доведе до лошо качество или на изготвяне на проект, или на изпълнение на СМР( поне така показва практиката на Община Варна). Затова разделихме двете поръчки. Така дойде датата 1 юли 2014 г., на която в сайта на Община Варна, видяхме, че в дневния ред на ПК „Собственост и стопанство” фигурира точка „Даване на съгласие и утвърждаване на Споразумение за сътрудничество между Община Варна и Дворец на културата и спорта ЕАД.” Общината искаше да се споразумява с нас, без да ни уведоми. През тези 6 месеца, имаше няколко работни срещи между представители на Община Варна и Дворец на културата и спорта, но в нито една от тях не ни бе намекнато даже, че Общината има желание да извърши ремонта... В името на този прословут ремонт съм готов на компромиси, но не и на некоректно поведение и квалификации, които засягат моя и този на останалата част от ръководството морал. И понеже в писмена форма трудно могат да се засегнат всички важни брънки от едни взаимоотношения, каним г-н Кмета на съвместна пресконференция. Оставям датата и часа да бъдат определени от него”, пише Варчев.

Според Портних единственият начин Варна да получи домакинството на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. е ремонтът на Дворецът на културата и спорта да бъде извършен, без да се обявява обществена поръчка. Само така строителните дейности ще могат да приключат до 15 ноември, когато Световната волейболна федерация ще направи инспекция на зала „Конгресна”, заяви днес кметът в предаването „Зала „Пленарна” по Дарик.

„Когато средствата бяха отпуснати, предоставихме инициативата на ръководството на Двореца. Вместо да направят една обща процедура за проектиране и изпълнение, която вече щеше да е приключила,  те стартираха две отделни процедури.  Това прави невъзможно до 15 ноември да има готова зала, дотогава няма да има дори подписан договор за изпълнение. Всички, които оспорват предложението на общината, да излязат с имената си и да обяснят на варненци защо градът няма да е домакин на Европейското първенство. Ако са толкова загрижени, нека да се сформират комисии от общински съветници и обществени организации, които да следят изпълнението на фирмата като цени и качество”, коментира Портних.