Портних за ДКС: Ако искаме волейбол, трябва да побързаме с ремонта
Портних за ДКС: Ако искаме волейбол, трябва да побързаме с ремонта / Dariknews.bg

Единственият начин Варна да получи домакинството на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. е ремонтът на Дворецът на културата и спорта да бъде извършен без да се обявява обществена поръчка. Само така строителните дейности ще могат да приключат до 15 ноември, когато Световната волейболна федерация ще направи инспекция на зала „Конгресна”, заяви в предаването „зала „Пленарна” по Дарик кметът на Варна Иван Портних.

За да не бъдат изгубени домакинството и отпуснатото от държавния бюджет финансиране в размер на 4,5 млн. лв., кметската администрация предлага да се сключи договор, с който ДКС се предоставя за ползване на общината за период от 1 година. Това ще позволи ремонтът да бъде направен, без да се обявява обществена поръчка. Общината вече има сключено рамково споразумение с фирмата „Хидрострой”, която да извърши строителните дейности.

„Когато средствата бяха отпуснати, предоставихме инициативата на ръководството на Двореца. Вместо да направят една обща процедура за проектиране и изпълнение, която вече щеше да е приключила,  те стартираха две отделни процедури.  Това прави невъзможно до 15 ноември да има готова зала, дотогава няма да има дори подписан договор за изпълнение. Всички, които оспорват предложението на общината, да излязат с имената си и да обяснят на варненци защо градът няма да е домакин на Европейското първенство. Ако са толкова загрижени, нека да се сформират комисии от общински съветници и обществени организации, които да следят изпълнението на фирмата като цени и качество”, коментира Портних.

Парите за ремонт ще бъдат загубени, ако не се усвоят до края на годината, предупреди кметът.