В област  Варна  ще бъдат рехабилитирани 26, 835 км
В област Варна ще бъдат рехабилитирани 26, 835 км / netinfo

26, 835 км. ще бъдат рехабилитирани в област Варна по Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщиха от Областното пътно управление. Като подобекти от Лот 7 на програмата ще бъдат рехабилитирани 4 участъка. Два от тях са от път ІІ-29 Варна – Аксаково –  Добрич – от км 4, 000 до км 6, 900 и от км 9, 900 до км 16, 205. Другите два участъка са от път III-207 Шумен – Девня – Ветрино –  Векилски – от км 0, 250 до км 9, 000 и от км 15, 620 до км 24, 500.

Министърът  на регионалното развитие и благоустройството  Росен Плевнелиев, заместник –  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова  и председателят на УС на Агенция  „Пътна инфраструктура” инж. Димитър Иванов подписаха 14-те договора за предоставяне на безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Договорите са част от първия етап на програмата и са на обща стойност 216 млн. лв. Средствата се предоставят за реконструкция и рехабилитация на 183,76 км второкласни и 476,13 км третокласни пътища, обслужващи вътрешно регионални връзки и осигуряващи достъп до райони с потенциал за развитие на туризма.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”  инж. Димитър Иванов обясни, че тази стъпка е насочена и към българските  строителни фирми, които ще имат възможност да строят, „а това означава нови работни  места и свеж капитал в строителния  бранш”, допълни още инж. Иванов. Той съобщи, че агенцията ще продължи активната работа по реализацията на обектите по Оперативна програма „Регионално развитие” и до няколко дни ще бъде готова документацията за провеждане на тръжни процедури за избор на изпълнител на ремонтните и рехабилитационни дейности на обектите от първи етап. „Още през март месец ще започне и действителната работа по обектите, а крайният срок за завършването им е края на 2012 година”, беше категоричен Димитър Иванов.