В Казашко готови за протест срещу пристанище в района
В Казашко готови за протест срещу пристанище в района / netinfo
Ако край Казашко бъдат изградени големи промишлени обекти, жителите на селото ще бъдат принудени да се махнат. Това заяви за Дарик Василий Филипов, член на Инициативния комитет за запазването на защитена зона “Казашко”.

На събрание в читалището жителите на селото заявиха, че разполагат с информация, според която в територията срещу старата жп-гара във Варна ще бъде изграден само контейнерният терминал, а по протежението на Северния бряг на езерото до село Казашко – зърненият и други пристанищни терминали.

Инициативният комитет е изготвил декларация, в която се настоява предложението за включване на защитена зона “Казашко” в европейската екологична мрежа “Натура 2000” да остане в сила. Декларацията е изпратена до Областна администрация, община Варна и председателя на Общински съвет. Писмо предстои да бъде изпратено и до Министерство на околната среда и водите, председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента и председателя на Европейската комисия.

Ако позицията им не бъде взета в предвид, жителите на селото са готови да се възползват от всички позволени от закона форми на протест, заявиха от Инициативния комитет за запазването на защитена зона “Казашко”.