В Аксаково помагат на пасивни безработни младежи
В Аксаково помагат на пасивни безработни младежи / Дарик Варна, архив

В Община Аксаково ще помогнат на 60 безработни младежи до 29 години да се интегрират успешно на пазара на труда. За целта администрацията работи по проекта „Твоето бъдеще е в твоите ръце “, който се финансира по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси». Стойността му е близо 380 хил. лв, а продължителността е 20 месаца. Проектът е започнал през май и ще продължи до декември 2017 година. Условието, за да бъдат включени в него е младите хора да не са регистрирани в Бюрото по труда, да не учат и да не работят. Те ще бъдат мотивирани да повишат образованието и квалификацията си.

Младите хора в Аксаково между 15 и 29 години са 18 процента от общото население, а безработицата сред тях е 6%, обясни ръководителят на проекта Нели Петрова. Този процент обаче се формира от регистрираните в Бюрото по труда. Около 20 на сто от младежите нито учат, нито работят, нито имат такава регистрация. В някои малки населени места броят им е дори по-голям. Именно тази група от пасивни хора е във фокуса на проекта, посочи тя.

Основната цел е тези млади хора да бъдат активирани и мотивирани да намерят мястото си на пазара на труда. Първоначално работата по проекта ще започне с идентифициране на целевата група. Ще бъде създаден сайт „Младежка трудова борса“, където ще може да се получава информация за работодатели, свободни места, условия за работа в Аксаково, добави Нели Петрова. Екипът, работещ по проекта, ще организира и трудова борса, на която младежи и работодатели да се срещнат и разговарят.

След приключване на идентифицирането ще започне мотивационното обучение, по време на което безработните млади хора ще се научат как да търсят работа.

Обхванатите от проекта ще преминат и обучения в сферата на озеленяването, строителството, социалните дейности и туристическия сектор. След 8-месечната подготовка 50 младежи ще имат възможността да работят в продължение на 6 месеца в тези сектори в Община Аксаково и кметствата по населени места.

По време на обучението си те ще получават стипендия от 10 или 15 лева дневно в зависимост от това дали са от Аксаково или в населено място извън общината.