Условни присъди  за двама пласьори на фалшиви евро
Условни присъди за двама пласьори на фалшиви евро / Sofia Photo Agency

На условна присъда от по  година и девет месеца "лишаване  от свобода", отложена с 4 години изпитателен срок, се споразумяха Йозджан Куруташ и Демир Адна, задържани през лятото на миналата година с близо 20 000 фалшиви евро. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Варненският окръжен съд одобри споразумението, което двамата чужденци постигнаха с държавното обвинение и отне в полза на държавата 3 085 евро, иззети от тях при акцията по задържането им. Роденият в Анкара поданик на Швейцария и неговата лична охрана - румънецът Адна признаха вината си затова, че на 16 юли миналата година направили опит да придобият и да пренесат през границата на страната 398 фалшиви банкноти с номинал 50 евро, на обща стойност 38 904 лева.

В резултат на планирана  акция на варненски криминалисти, обезпечени със специални разузнавателни средства, в средата на юли 2009  бяха задържани 6-ма мъже, на които бяха повдигнати обвинения за придобиване и прокарване в обръщение на фалшиви евро. В автомобила на 39-годишния Куруташ, освен 3085 евро, полицаите иззеха и една мостра от ментетата. Заедно с тях тогава задържаха варненеца Георги Георгиев и добричлията Йордан Станев, обвинен, че играе посредническа роля при сделките с фалшиви евро. В хода на разследването като обвиняеми лица бяха привлечени Пламен Анг., Здравко Ян., Бисер Б. и Константин П..

Очаква се в най-скоро време срещу тези 6 лица, действали като организирана престъпна група,  Варненска окръжна прокуратура да внесе в съда обвинителен акт за действията им по придобиване и прокарване в обръщение на фалшиви евро.

Споразумението, които двамата чужденци са подписали, има тежестта на влязла в сила присъда.