Уловът на цаца в Черно море намалява, делфините се увеличават
Уловът на цаца в Черно море намалява, делфините се увеличават / Дарик Варна, архив

Уловът на рибите със стопанско значение като калкан, сафрид, трицона и хамсия намалява. Заради свръхексплоатацията през последните години се забелязва и издребняване на размерите на рибите. Това показват наблюденията на учените от Института по рибни ресурси във Варна. Намаляването на рибните ресурси се наблюдава не само в Черно море, но и в световен мащаб, отчитат варненските ихтиолози.

Цацата и рапанът са двата морски вида с най-голямо стопанско значение за страната ни. Рапанът е единственият, който се изнася зад граница, разкри Елица Петрова, зам.-директор на Института по рибни ресурси.

До края на месеца продължават изследванията за популацията на черна мида и рапани, като резултатите се очаква да станат ясни през септември. Последното подобно изследване е правено през 2005 г. За тези 8 години картината със запасите на двата вида, които са в динамично равновесие, е доста променена, констатира Петрова.

Специалист от Института по рибни ресурси участва в експедиция, целяща преброяване на делфините в Черно море. Последното преброяване на морските бозайници е отпреди 40 години. Засега е ясно, че тяхната популацията е доста увеличена. Напоследък са регистрирани единични случаи на навлизане в Черно море на нетипични видове морски звезда и тюлена монах.

Драстични замърсявания по родното крайбрежие през последните години не се установени. На места през летните месеци се наблюдават замърсявания от битов характер, най-вече заради липсата на пречиствателни станции, отчитат още варненските ихтиолози.