Търговци протестираха в защита на сувенирния пазар
Търговци протестираха в защита на сувенирния пазар / Дарик Варна, архив

С плакати „Пазарът е наш, стопани сме ние”, „Варна без сувенири?”, „Книги да – сувенири не!” и „Хляб за нашите деца” около 60 търговци от базара за сувенири зад градския часовник протестираха пред сградата на общината. Поводът за демонстрацията е решението на администрацията търговските им обекти да бъдат премахнати от градинката, в която се намират, за да може мястото да бъде изцяло почистено и реконструирано. Според продавачите премахването на сергиите означава да останат без препитание поне 100 семейства. Искането им е да могат да продължат да упражняват дейността си на същото място поне до края на тази година.

За момента се обсъждат няколко варианта за места, на които щандовете за сувенири да бъдат преместени. Единият е на пазара в кв. “Чайка”. Другите два са около Делфинариума и срещу Аквариума. Търговците обаче не са съгласни с тези варианти, тъй като смятат, че ще намалеят клиентите им, предимно чужденци.

С решението за изместване на пазара вероятно се цели прекратяване на практиката да се продава на тротоара и джебчийството, смята една от протестиращите Светлана Стоянова. Според нея обаче тези проблеми, трупани с години, няма да си заминат с преместване на сергиите. За казуса около сувенирния пазар ще бъдат уведомени компетентни органи извън Варна, разкри тя.

На 1-ви февруари кметът Кирил Йорданов обяви, че градинките до Операта и Районния съд ще бъдат разчистени от търговски обекти. На мястото на сергиите ще има ново озеленяване и паркова мебел, по подобие на Понеделничния пазар. От 117 щанда в градинката до Синия пазар ще останат само 17 - тези, които продават само книги.