Търговци на цветя: Обреди налага монопол
Търговци на цветя: Обреди налага монопол / news.varna24.bg

Прокуратурата и общината да се задействат и да спрат вредното влияние, което оказва местният депутат Янко Станев. Това поиска на пореден протест варненският зевзек и лидер на Партията на българските мъже Росен Марков, който обяви и гладна стачка. По негови думи съветникът „управлява и разиграва общината“. Варненецът твърди, че общинското предприятие „Обреди“ се управлява от Станев и целта е то да бъде монополист на пазара.

„Янко Станев иска да се унищожат дребните търговци и „Обреди“ да монополизира пазара, всички сделки да минават през фирмата и така да печели. По някакъв начин той трябва да бъде спрян, прокуратурата да го разследва. „Обреди“ ООД беше буквално подарено на Янко Станев и той вече го има като частно дружество“, твърди Росен Марков, според когото зам.-председателят на Общинския съвет е назначил свои приближени в ръководния състав във фирмата.

„Конкурсът за избор на управител, който спечели приятелка на Янко Станев – Елица Ботева, е опорочен. Тя няма висше образование, както е по изискване. Няма и управленски опит. Работила е като продавач – консултант в погребалната фирма на брат си. Сега има конфликт на интереси в „Обреди“, тъй като частната фирма на брат й се обслужва с предимство“, заяви Марков. Вносител на Наредбата за гробищните паркове също е Янко Станев, припомни той.

Общинското предприятие иска да наложи монопол и упражнява натиск и върху търговците на цветя, които работят на гробищата, оплакаха се собственици на малки фирми, които подкрепиха протеста на Росен Марков. Така са заплашени да останат без препитание 15 – 20 семейства. Озеленяването също е монополизирано, твърдят цветарите.

„Обреди“ осъществява нелоялна конкуренция. Не можеш да доставяш една стока на една цена и да продаваш пак на тази цена. След като си търговско дружество, нали трябва да имаш и печалба?“, коментираха търговци на цветя на Старите гробища.