Тригодишната сага  завърши, слагат GPS в градските автобуси
Тригодишната сага завърши, слагат GPS в градските автобуси / netinfo
Община Варна може да започне осъществяване на проекта за въвеждане на система за GPS-контрол на автобусите от градския транспорт. Това съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. С решение от 8 май 2008 г. са отхвърлени исковете на фирмите “Мусат 2000” ООД и “Дейзи технолоджи” ООД, които оспориха резултатите от обявения конкурс по Закона за обществените поръчки за ”Изграждане на система за наблюдение и контрол на превозните средства, обслужващи линиите от транспортната схема на община Варна”.

Решението за въвеждане на GPSв градските автобуси бе взето от местния парламент на 9 март 2005 г. На 27 юли същата година бе открита процедура по провеждане на обществена поръчка за избор на фирма, която да осъществи проекта. На 7 септември 2005 г. определената комисия класира на първо място офертата на “Джи пи ес контрол” – АД.

Другите участници в надпреварата “ Мусат” и “Дейзи технолоджи” оспорваха резултата и спечелиха делото на първа инстанция. Решението бе обжалвано пред Окръжния съд от кмета на община Варна и “Джи пи ес контрол” –АД. “Съдът намира, че комисията е извършила оценяването съобразно методиката, като не е нарушена процедурата по провеждане на обществената поръчка, поради което и исковете следва да бъдат отхвърлени”, пише в решението на Варненския окръжен съд от 8 май т.г., което не подлежи на обжалване.