Областният управител Тодор Йотов
Областният управител Тодор Йотов / Дарик Варна
Новият областен управител не се притеснява от смяна след изборите
Местата с потенциална опасност от наводнения и свлачищните райони са най-важните проблеми, които стоят на дневен ред пред новия областен управител. Това заяви в интервю за Дарик Тодор Йотов, който пое ръководството в Областна администрация преди дни.

Още следващата седмица започват инспекции на поречията на реките Провадийска и Камчия, където стават големи разливи. При констатирани затлачвания, с кметовете на общини ще се предприемат своевременни мерки.

„Аз съм привърженик на превантивните мерки, а не на реагиране в случай на криза”, изтъкна Йотов, който е възпитаник на Висшето военноморско училище.

Новият областен управител: Провеждане на изборите и защита на населението са основните приоритети
 
С топенето на снега се активират и свлачищата. Това, което може да се направи, е да се ограничи нерегламентираното строителство, особено в района на „Виница” и „Ален мак”, посочи областният управител. За свлачището на „Трифон Зарезан” той каза следното: „За два месеца няма да успея да направя някакви велики укрепления и да възстановя движението. Но ако остана на поста, това ще бъде един от приоритетите ми”.  

Сред проблемите, които стоят на вниманието на новия областен управител, е и обезвреждането на опасния трихлоретан в „Полимери“. Йотов припомни случай от 1986 г., когато при взрив в девненския завод загиват 20 души.  Според него по-важното е да се създадат условия, за да не се допусне изтичане на опасното вещество. За целта следващата седмица предстои среща със синдика на „Полимери” и кмета на Девня.  

Работи се и по подготовката за предстоящите избори. След пристигане на бюлетините, те няма да пренощуват в Областна управа или в някой склад, а незабавно ще бъдат разпределени по общините, увери губернаторът.  

Тодор Йотов разкри, че е заварил Областна администрация с направена ревизия. Докладът е от август и няма данни за тежки финансови нарушения и сериозни забележки, освен някои констатации и препоръки. Все още не е решил дали има смисъл да се прави нова ревизия за петте месеца от август насам.

„Някой ме пита дали не съм член на Ку-клукс-клан”, разкри Йотов подробности от интереса към неговата личност след назначаването му за областен управител. Той обясни, че не е член на политическа партия.

„Аз съм един гражданин на Варна. Човек, който има амбицията да помогне на страната си, да помогне на съгражданите си, да бъдат спокойни и уверени в бъдещото развитие на региона”, отбеляза той.

Тодор Йотов сподели още, че не се притеснява, че може да го сменят след идване на новото правителство. За времето до изборите и вълната от нови назначения смята да докаже, че „не е сложен случайно”.