Съветник: 20 000 лева е „благодарността” при покупка на общинско жилище
Съветник: 20 000 лева е „благодарността” при покупка на общинско жилище / Dariknews.bg, архив

Наемателите на общински жилища във Варна изразяват своята благодарност за възможността да ги закупят с пликове, в които има между 10 000 и 20 000 лева. Това заяви съветникът в местния парламент Григор Григоров, който уточни, че тази информация стигнала до него под формата на слухове.

Повод за неговите думи пред колегите му от комисията „Собственост и стопанство” стана предложението на кмета на Варна за продажбата на около 60 имота, което предизвика разгорещени дебати. Действащата наредба позволява наемателите да закупят апартаментите по данъчна оценка, ако през последните 5 години са ги стопанисвали.

Според Григоров, след като настанените лица има финансова възможност да придобият жилищата, това означава, че не са крайно нуждаещи се и могат да си търсят апартаменти на свободния пазар.

Нормално е да има съмнения, че нещата се случват на тъмно, след като апартамент, който струва 40 000 евро, се продава за 40 000 лева, коментира Петър Липчев. Той даде за пример предложени за продажба жилища в блок на бул. „Цар Освободител”, където се настаняват общински служители. Липчев добави, че имотите трябва да се преотдават чрез търгове.

Апартаментите в панелни блокове в крайни квартали, които са лошо състояние, могат да бъдат продавани, но не и новите жилища, смята Христо Атанасов.

Приходите от продажбата на жилища могат да отиват за строителството на нови, смята председателят на комисията „Собственост и стопанство” Юлияна Боева.

От групата на ГЕРБ обявиха, че подготвят промени в наредбата за настаняване и продажба на общински жилища.

Спорове сред членовете на комисията предизвика и практиката спортните клубове безвъзмездно да използват общинска база. Според Григор Григоров те трябва да си поемат режийните разноски. Той посочи конната база във „Виница”, където клубовете не плащат наем, но искат от собственици на коне такси за използването на боксове.

Съветниците гласуваха още да бъде увеличен капиталът на „Дворец на културата и спорта” ЕАД с непарична вноска, представляваща стойността на ремонтните дейности на зала „Конгресна”. Оценката ще бъде определена след назначаването на експертиза.