Съветници отказаха да си намалят заплатите
Съветници отказаха да си намалят заплатите / Дарик Варна

С 20 гласа „за", 1 „против" и 15 „въздържал се" варненските общинските съветници отхвърлиха предложението за намаление на заплатите си. По предложение на Аврам Тодоров от БСП и Тодор Балабанов от ГЕРБ, възнагражденията на съветниците трябваше да се намалят от 1050 лв. на близо 900 лв. Преди два месеца те приеха решение заплатите им да бъдат 70 на сто от възнаграждението на председателя на Общинския съвет, което е 1500 лв.

Съветниците приеха предложенията за санкции при отсъствие без уважителна причина от заседание на Общинския съвет и ресорните комисии. Янко Станев от СДС-Да заяви, че четирикратното обсъждане на въпроса със заплатите не е истинският проблем на варненци. „Имам отношение към избирателите си, моля да не влизаме в излишна тематика. Обсъждането на този въпрос не допринася за добрия имидж, ние не сме съветници в Аврен и Симитли. Няма да се унижаваме с ниски заплати, но ще има сериозни санкции за отсъствие. Това вече дава ефект - вчера на заседанието имаше близо 40 човека, днес над 35", обясни позицията си Станев.

Христо Атанасов от „Свободен избор - Екогласност" заяви, че ще обжалва взетите решения. Според него съветниците ще станат за смях и избирателите ще реагират бурно.