Състоянието на Станислава се подобрява
Състоянието на Станислава се подобрява / снимка: Личен архив

Състоянието на бременната Станислава Христова, която вчера излезе от кома, се подобрява. 36 часа след направената й животоспасяваща операция пациентката е в задоволително общо състояние. Младата жена е адекватна и изпълнява нареждания. С всеки изминал ден дългосрочната прогноза за Станислава и плода й става по-оптимистична, съобщиха от болница „Св. Марина”, които полагат денонощни грижи за жената.

От лечебното заведение отново излязоха с призив да се сложи край на спекулациите за това, че лечението е забавено и че в България ендоваскуларното лечение на аневризми е рутинна процедура. Погрешно е твърдението, че всеки може да получи своевременна и достъпна помощ при такова състояние,  както и че това едва ли не зависи само от желанието на лекарите в съответната болница, повториха от „Св. Марина”.

„Категорично не бе възможно в интервала от постъпването на жената, която бе с кръвоизлив от руптурирала мозъчна аневризма, до момента на интервенцията, такава да бъде проведена, тъй като всички изследвания недвусмислено показваха изразен ангиоспазъм /свиване на мозъчните съдове/. Ако беше направен дори опит за интервенционална процедура, жената щеше да получи исхемичен мозъчен инсулт, тъй като катетърът, с който се прави процедурата, щеше да запуши кръвоносния съд, а това щеше да бъде фатално”, се казва в обяснението на болницата.

Според ръководството й това, че в България има такъв специалист и екип, като този във ВМА на д-р Мирослав Лилов, не е гаранция, че ще може да се реагира адекватно, ако такива пациенти постъпят на няколко места в страната едновременно.

„Няма медицински стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдовите заболявания, няма достатъчно подготвени специалисти, здравната каса не плаща консумативите, които са между 20 000 и 50 000 лева”, допълниха от болницата.

Станислава Христова изпадна в кома на 29 април след два инсулта, получени в рамките на 20 дни. Младата варненка е бременна в петия месец и има дъщеричка на 7 години.