/ DarikNews.bg, Архив
Варненският административен съд отмени общинската наредба за прием на деца в детски градини и училища. Делото беше образувано по жалба на родител.

Съдебният състав счита, че не е спазена формата на административния акт, поради липса на мотиви на изготвения проект. Допуснати са съществени нарушения на административнопроизводствени правила, рефлектиращи върху законосъобразността на нормативния акт. 

В мотивите си съдът сочи, че между внасяне на проекта на Наредбата и  приемането му от общинските съветници, срокът е пределно кратък и това на практика е довело до невъзможност за запознаване на общинските съветници с неговото съдържание.

Ако в случая бе предоставена възможност на общинските съветници да получат изработения проект на Наредбата и им бе осигурено технологично време за индивидуален и колективен анализ на проекта преди гласуване, би могло да се стигне до  различно съдържание  на подзаконовия нормативен акт и затова е необходимо постановяване на отмяна на частично оспорената част на процесната Наредбата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.