Съдия на „Гинес” e във Варна, ще регистрира нов световен рекорд
Съдия на „Гинес” e във Варна, ще регистрира нов световен рекорд / netinfo
Съдия на „Гинес” във Варна, ще регистрира нов световен рекорд
71034
Съдия на „Гинес” във Варна, ще регистрира нов световен рекорд
  • Съдия на „Гинес” във Варна, ще регистрира нов световен рекорд

България държи между 10 и 15 актуални световни рекорди, включени в „Гинес". Сред тях са за най-голяма статуя на Дева Мария, най-дългата мартеница и най-големия ансамбъл от гайдари. Това разкри съдията на „Гинес - световни рекорди" Джак Брокбанк. Британецът пристигна този следобед във Варна, за да регистрира световен рекорд за най-голям брой приготвени коктейли.

Световни рекорди за „Гинес" 32-годишният британец регистрира от 7 години. Всяка седмица присъства на 1-2 опита, но споделя, че не знае точния им общ брой. Сред регистрираните от него рекорди са за най-голяма пощенска картичка в света с площ 86 кв.м. и най-голямата фасадна рисунка, сътворена на хотел в Санкт Петербург. Сред другите по-интересни постижения, проследени на живо от съдията на „Гинес", е рекорд за Най-голяма самба група, съставена от 1675 музиканти, поставен в Роял Албърт Хол в Лондон. Друг любопитен рекорд според британеца е този за групово изпълнение на 315 различни музикални инструменти в Индия.

Всяка седмица в „Гинес" постъпват около 2000 заявления за рекорди. Всяко едно заявление получава индивидуален отговор, за което се грижат екипи по управление на рекордите, намиращи се в Лондон и Ню Йорк.

Джак Брокбанк идва за втори път у нас. Миналата година той бе в София при неуспешния опит да бъде подобрен рекорда за най-масово правене на бийтбокс в света. Този път британецът се надява да регистрира успешен опит (споделеното от съдията на "Гинес" можете да чуете в звуковия файл).

Жури на „Гинес" е за първи път във Варна. Екипът на организацията, регистрираща световни рекорди, е в морския град, за да регистрира опита за ново върхово постижение на варненец. 47-годишният Пенчо Пенчев е решил да подобри рекорда за най-голям брой приготвени коктейли. Пенчев и други петима бармани ще въртят шейкъра, като възнамеряват да направят 2014 коктейла. Сред тях и един от най-добрите бармани в света в момента - двукратният световен шампион в класическия стил Васил Колев, също варненец.

Изчислено е, че за направата на всеки коктейл ще са необходими 46 секунди. Най-много питиета ще има с основа ликьор. Сред коктейлите ще има и такива със саке и марсала - подсилено вино с висока концентрация на захар и алкохол, разкри Пенчев

Приготвяне на коктейли за рекорд на Гинес започва утре, в 10,30 часа, в клуб на ул. „Драгоман" 25. Миксирането на напитките ще продължи до събота сутринта. Опитът ще бъде предаван на живо в интернет.