Свлачището „Трифон Зарезан” пак тръгна надолу, вече не го следят
Свлачището „Трифон Зарезан” пак тръгна надолу, вече не го следят / dariknews.bg

През последните няколко месеца движението на свлачището „Трифон Зарезан” не се следи, тъй като мрежата за наблюдение е разрушена от самото движение. Това разкри пред Дарик управителят на "Геозащита" Варна Йордан Йорданов.

Няма обаче реална опасност земната маса да се свлече рязко в морето, смята Йорданов. Според специалиста, скъсването в различните точки на свлачището е различно. Долу на брега то достига дълбочина от 12 метра, а горе – на около 50 метра дълбочина. Половината от свлачището се намира под морето, заради което земната маса се движи по по-особен начин, посочи Йорданов. „Свлачището тръгва временно, вътре в морето се образува един вал, който вълните изяждат. След това свлачището тръгва наново. Ако спираше само в областта до морето, то щеше отдавна да е заминало”, обясни шефът на варненската "Геозащита".

Ерозията е отворила и втора тераса по пътя на земните пластове към морето и сега пропадането на „Трифон Зарезан” е на три нива, предупредиха наскоро от „Геозащита”. Асфалтът в района на свлачището е слязал с около 10 метра надолу, а прилежащата сграда се е наклонила видимо, установи пък репортерска проверка на Дарик.

Има разработен проект за пътища за извършване на проучвателните работи, който трябва да бъде съгласуван със собствениците на имоти в засегнaтия район, разкри още Йордан Йорданов. По думите му, преговорите със собственици на засегнатите от бедствието частни имоти вече се водят от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В началото на юни от МРРБ обявиха обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши укрепването. То ще обхване площ от около 50 дка. Стойността на договора ще e 5,8 млн лева. Крайната дата за завършване на укрепването е 24 декември 2012 г., припомня Дарик.

В района на свлачището „Трифон Зарезан” живеят около 60 семейства. Заради ерозията е прекъснат панорамният път Варна-Златни пясъци, в района между хотел "Журналист" и комплекс „Ривиера”. Ограничението е от няколко години, като до Златни пясъци се стига по магистралата край Аладжа манастир. Така пътят  Варна-Златни пясъци се удължава с около 5 км.