Свилен Шитов 
Свилен Шитов  / Община Девня
Девня все още чака помощ от културното министерство за резервата Марцианопол
Свилен Шитов пред Дарик
96272
Свилен Шитов пред Дарик
  • Свилен Шитов пред Дарик
Девня ще разполага с рекорден бюджет за тази година. Той е в размер на 14,5 млн. лв. и увеличението спрямо 2017-та е с около 7 млн. лв. Това обяви във варненския ефир на Дарик кметът на общината Свилен Шитов. Ръстът се дължи на преизпълнение за предходната година и е заложен като преходен остатък, коригирани са и някои от ставките в наредбите.
 
До момента този бюджет е най-големият и ще даде възможност за промени в инфраструктурата на града, посочи Шитов. Предвижда се рехабилитация на 14 улици, подмяна на водопроводите, изграждане на тротоари, ремонт на сгради и детски площадки. През тази година ще бъдат инвестирани повече от 5 млн. лв. в инфраструктура, тъй като назад в годините тя е била пренебрегвана. Бюджетът в размер на 15 млн. лв. не включва парите по европроекти, по които се очакват още 8 млн. лв.
 
Девня има намерение да закупи техника, с която да отчита качеството на въздуха, обясни кметът. По негови думи станцията, която е на територията на общината, не отчита коректно данните, тъй като не е поставена на подходящо място. Апаратурата, за която ще се кандидатства пред екодоверителния фонд, струва между 30 и 40 хил. лв.
 
Ако времето позволи, до 5 месеца трихлоретанът от „Полимери” в Девня ще бъде изцяло извозен, увери Шитов. Изпълнителят спазва графика, като на ден се извозва по един камион от химикала. На седмица от завода се изнасят около 110 тона от опасното вещество.
 
Девня прави всичко възможно да се развива като туристическа дестинация, макар че не получава достатъчно държавна подкрепа, коментира кметът.
 
На територията на общината се намира резерватът Марцианопол, който е от национално значение. Въпреки това  Министерството на културата не е оказало помощ извън държавно делегираната дейност, която касае само персонала. Музеят в резервата не е ремонтиран от създаването си преди 30 години.
 
„Търсим механизъм за привличане вниманието на институциите, в чиято компетентност е резерватът и с общи усилия да станем по-привлекателни. Девня като община залага пари, но не бива само администрацията да развива туризъм от национално значение. Ежегодно искаме помощ, но приоритетно се разглеждат други проекти”, добави Шитов.  

Целият разговор със Свилен Шитов е в прикаченото аудио.