Стартира „синята зона” във Варна
Стартира „синята зона” във Варна / Дарик Варна, Пламен Петров
Стартира „синята зона” във Варна
53391
Стартира „синята зона” във Варна
  • Стартира „синята зона” във Варна

От днес стартира „синята зона” във Варна. Първите две седмици паркирането ще е гратис, но служителите на „Паркинги и гаражи” ще работят и ще информират шофьорите. Маркирани са 900 от всичките 1100 паркоместа в първия етап от зоната, а в търговската мрежа вече се продават ваучери за паркиране.

Таксата за паркиране ще е 1,20 лева на час с ДДС. Сините зони ще работят от 8:30 до 18:30 без почивните дни. Плащането ще става чрез ваучери, които ще се продават от общински служители, по бензиностанции, РЕП-ове и чрез сайта на общинската фирма. Отчитането на престоя ще e през 15 минути, а не на час.

Глобата за неплатилите ще бъде 20 лв. за първия час. На втория час ще се поставя скоба, свалянето на която ще струва на нередовния шофьор още 20 лева. „Паякът” ще идва на третия час. Вдигането на колата ще е 30 лв., а за всеки час принудителен паркинг ще е по лев отгоре.

Онези, които живеят в района на сините зони, ще могат да паркират за 12 лева на месец, но мястото им няма да е гарантирано. Преференцията ще важи само за една кола на семейство, а за втора ще се плаща по общия ред.

Служебният абонамент в „синята зона” ще струва 250 лева. Плащайки тази сума, на практика си купуваме едно място. То ще ни бъде гарантирано, за разлика от живущите в района на „сините“ зони.

„Служебният абонамент е за конкретно място на съответната улица. Не си плащате 250 лева, за да си спирате служебно колата по „синята зона”, обясни шефът на „Паркинги и гаражи” Мирослав Михов.

Една фирма ще има право на максимум 3 абонамента. За повече ще се изисква специално решение на управителния съвет на общинското дружество.

В аудиото можете да чуете какво споделиха пред Дарик шофьори. Анкетата е направена в обсега на „синята зона" часове преди нейния официален старт: