Спорът между МГ и ОУ Захари Стоянов влиза в зала Пленарна
Спорът между МГ и ОУ Захари Стоянов влиза в зала Пленарна / Дарик Варна, архив

Редът на ползване на общата сграда на ОУ „Захари Стоянов” и МГ „Д-р Петър Берон” предстои да бъде определен на  заседанието на Общинския съвет, което продължава втори ден. Очаква се бъдещите математици да получат и многофункционалната зала, изградена в двора на училището.

Враждата за управлението на общия сграден фонд в ж.к. „Чайка”
между основното училище и гимназията е дългогодишна, но ескалира в последните седмици. Като компромисен вариант администрацията предлага помещенията в бл. 50 и бл. 67 на кв. „Чайка“, които досега можеха да се ползват от двете училища, вече ще бъдат на разположение само на ОУ „Захари Стоянов“. На него се прехвърлят изцяло стая 200, както и кабинетът по чертане, които към момента са предоставени и на учениците от Математическата гимназия. Според директора на основното училище Тодорка Колева помещенията в подблоковото пространство на блок 67 в „Чайка" са строени за магазини и не са пригодени за учебен процес. Ще се пречи и на живущите в блока, смята Колева. Според нея с предоставянето на многофункционалната зала в двора за нуждите на МГ се подсигурява комфорт за гимназистите, за сметка на по-малките ученици.

„Искаме 50% от базата", „Талантливите" първо са в „кварталните" училища, Искаме училище за децата си, а не подблокови пространства и врати", гласяха част от плакатите, които учители и родители на ученици в „Захари Стоянов" издигнаха в зала „Пленарна” в първия ден на заседанието.  Очаква се те днес отново да дойдат на сесията на местните избраници.

Заседанието е начален час 9:00. На него предстои да бъдат гласувани годишните финансови отчети на здравните заведения в града.