Собственици на терени притискали общината заради липсата на гробни места
Собственици на терени притискали общината заради липсата на гробни места / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Собственици на терени извиват ръцете на общината като й предлагат да ги купи на нереално високи цени, тъй като проблемът с липсата на гробни места притиска администрацията. Това коментира съветникът Андрей Василев по време на зеседание на комисията по собственост и стопанство. За пореден път общинарите обсъждаха кризата с привършващите места в гробищните паркове.

Последните покупки на общината на терени за целта са на цени от 20 до 27 лева на квадратен метър, обясни Василев, който призова имотите да бъдат отчуждени, но не на цени от 15, 20 или 30 евро на квадрат.

Гробищният парк в Тополи има капацитет едва за още около три месеца. През февруари е подаден сигнал за привършването на терените и необходимостта да се употребяват резервни, както и за спешната нужда да се купят нови. Геоложки проучвания на съседен на гробището терен е показал, че той е годен да се използва за целта. Собствениците на 20-те декара земя обаче вдигнали цената от 161 хиляди на 300 хиляди евро.

Същият този терен беше проверяван и отхвърлен като негоден заради камъни на плитко, обясни съветникът Владимир Тонев.

Общинарите се обединиха около решението да се създаде работна група, която да проучи възможностите за закупуване на подходящи терени и да се срещне със собствениците им.