Сменяме личния си лекар до края на месеца
Сменяме личния си лекар до края на месеца / netinfo

От днес до края на декември всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар като се регистрират при нов, напомнят от Националната здравноосигурителна каса. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през месеците юни и декември.

Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна като за целта трябва да закупят от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр пациентът трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.
 
За пререгистрацията не е нужно пациентът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път.
 
Основните причини за смяната на личен лекар са: промяна на местожителството или на адресната регистрация, създаване или разпадане на лекарска практика, прекратяване на договор на общопрактикуващ лекар от страна на здравната каса, недоволство от качеството на медицинското обслужване.