/ Дарик Варна
Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената сигнализация
Следващият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна започва на 11 май - понеделник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Портних: Завърши ремонтът на важен и натоварен пътен участък във Варна

Ще бъдат рехабилитирани естакадната част на мостово съоръжение 6, както и пътните връзки за и от кв. "Аспарухово" по пътя Варна-Бургас. За изпълнение на ремонтните дейности ще бъде ограничено движението в платното за Бургас.

Трафикът ще преминава двупосочно в платното за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената сигнализация. Ремонтните работи по връзките от Аспаруховия мост към кв. "Аспарухово", както и от качването от квартала към съоръжението, ще се извършват без прекъсване на движението.

Ремонтът на Аспарухов мост се отлага

Срокът за изпълнението на ремонта е 45 дни - до края на юни.
Предстоящите строителни дейности са част от поетапното обновяване на Аспаруховия мост, което започна през 2016 г.

Мостът се състои общо от 11 съоръжения и е в експлоатация е от 1976 г. Основна връзка е на ж.к. "Аспарухово" с останалите квартали в община Варна. Досега са обновени съоръжения 1, 2, 3, 4 и 5 на Аспаруховия мост и са вложени над 6,2 млн. лв.

Ремонтът на съоръжение 6 включва нова хидроизолация, фуги, асфалтобетонова настилка, подобрено отводняване, тротоари, парапети. Ще бъдат монтирани нови мантинели и хоризонтална маркировка.

Вижте как изглежда ремонтираният булевард в „Аспарухово” (СНИМКИ)

Ще се ремонтира нарушено бетоново покритие и корозирала армировка по гредите, а след това ще се направи цялостна обработка със защитна система на всички бетонови повърхности срещу карбонизация на бетона с цел повишаване устойчивостта му при външни въздействия.

Ще се ремонтират пътната плоча и тротоарните конзоли, ригелите и колоните на моста. Индикативната стойност на ремонтните дейности на съоръжение 6 е близо 1,6 млн. лв.

Средствата са от бюджета на АПИ. Строителните работи ще се изпълнят от пътноподържащото дружество, с което агенцията има договор по Закона за обществените поръчки за поддържане на републиканските пътища в област Варна.