Община Аксаково
Община Аксаково / Дарик Варна
Атанас Стоилов за изминалата година
100082
Атанас Стоилов за изминалата година
  • Атанас Стоилов за изминалата година
Последните 3 етажа на административната сграда, в която се помещава общинската управа в Аксаково, вече са собственост на Общината. Така е изпълнена една от големите задачи, за която кметската администрация се бори над 10 години, обяви в интервю за Дарик кметът на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Доскоро трите последни нива на 10-етажната сграда бяха собственост на Летище Пловдив, а преди това и на Летище Варна. Министерството на транспорта обаче прехвърля активите на Държавно предприятие"Транспортно строителство и възстановяване", а Община Аксаково ги придобива чрез търг с целеви средства, отпуснати от държавата. 

„За нас това е един изключително голям успех, тъй като това беше мечта на всички общински служители. Пък и за мен беше цел, която си поставих да изпълня, докато съм кмет”, сподели кметът на Аксаково.

Сагата с „детелинатa” край Игнатиево е към края си, започва проектиране

До края на годината трябва да бъде готов работният проект за „детелината” на магистрала „Хемус”, край Игнатиево. След Нова година той ще бъде внесен за съгласуване с различните държавни ведомства, след което ще бъде предаден на Агенция „Пътна инфраструктура”. При добро стечение на обстоятелствата и наличие на средства, строителството може да започне към средата на 2019 г., смята инж. Стоилов.  

4 млн. лв. получават варненски общини за ремонти

Отпуснатите от държавния бюджет 680 000 лева ще бъдат вложени в пътната инфраструктура в Аксаково, основно за подмяна на осветлението с LED лампи и тротоарните настилки. Очаква се финансиране на проекти за подобряване на пътищата в селата Климентово, Яребична и Въглен, посочи кметът. 

Жителите на аксаковските села са все по-млади хора, които използват основно собствен транспорт. Това обаче създава проблем за превозвачите, които заради намалелия пътникопоток трудно издържат финансово и липсва интерес към извършване на услугата. Някои от селата в общината са отдалечени на 50 км от Аксаково и на 60 км от Варна. За някои от по-отдалечените села като Климентово, Генерал Кантарджиево и Радево през зимата няма никакъв транспорт, отбеляза инж. Атанас Стоилов. Той обясни, че за решаване на проблема е започнало преструктуриране на общинската транспортна схема. 

Програмата в социалната сфера на Община Аксаково е една от най-силните, като висока й оценка дават и национални институции, отбеляза инж. Стоилов. „Ние смятаме за успех, ако сменим на всички училища и детски градини котлите и те да работят на газ. Това води до икономии и същевременно не се замърсява въздухът. Това не се забелязва от хората и не го отчитат, но е по-силно от това да кажеш, че си направил два тротоара и една улица”, коментира кметът.

Завършекът на годината за Аксаково е успешен, а бюджетът е изпълнен, сподели още кметът. 

Целият разговор с Атанас Стоилов е в прикаченото аудио.