/ Дарик Варна, архив
Ако всичко върви по план, "детелината" ще е факт до края на 2019 година
Красимира Дянкова, зам.-кмет на Аксаково
99279
Красимира Дянкова, зам.-кмет на Аксаково
  • Красимира Дянкова, зам.-кмет на Аксаково
10-годишната сага около идеята за изграждане на „детелина” на магистрала „Хемус” край Игнатиево е на път да приключи. Преди броени дни е бил подписан споразумителен протокол между Община Аксаково и Агенция „Пътна инфраструктура”, който дава зелена светлина за проектиране и строителство на пътното съоръжение и разпределя задълженията на двете страни. Това разкри пред Дарик зам.-кметът на Община Аксаково  Красимира Дянкова.    

Предстои изготвяне на технически проект, както и осигуряване на нужните общински терени в обхвата на съоръжението, което ще е ангажимент на местната власт. Задължение на Агенция „Пътна инфраструктура” ще е да приключи всички останали процедури, които се изискват по закон, в това число и избор на изпълнител на строежа. 

Проектирането ще бъде възложено на външен изпълнител. До момента са разработвани много варианти за „детелината”, като от кметската администрация в Аксаково са се постарали то да заема минимум площ. 

Съоръжението ще се разпростира на площ от около 60 декара. При изграждането му ще се използва съществуващия надлез над магистралата, посочи Дянкова. Тя разкри още, че реализацията на проекта за „детелина” край Игнатиево ще струва над 6 милиона лева, по предварителни разчети. Ако не се появят извънредни пречки, детелината може да бъде готова до края на следващата година. 

Връзката с магистрала „Хемус” ще „отключи” възможностите за инвестиции в района на Аксаково. Ще бъдат създадени и много нови работни места, отбеляза зам.-кметът Дянкова. 

Започва реализацията на още един проект с участието на Община Аксаково. В землището на Игнатиево предстои изграждане на Автоматична газово-разпределителна станция. Вече има издадено разрешение за строеж, като съоръжението ще бъде изградено върху общински терен. Станцията ще даде възможност за намаляване на охранителната зона около газопровода от 150 на 70 метра от всяка страна.  

103 км е общата дължина на общинската пътна мрежа в община Аксаково. Едва около 1/10 от пътищата са в сравнително добро състояние. Това е изключително голям проблем, тъй като поддръжката, изграждането и ремонтът изискват изключително голям ресурс, с какъвто Община Аксаково не разполага. Няма и европейски програми, по които да се привлекат средства, изтъкна Красимира Дянкова.

За осигуряване не целево финансиране на част от общинските пътища ще се разчитана подкрепата на областния управител и варненски депутати, тъй като много от пътищата имат възлово значение, а някои отсечки са в критично състояние. Има и пътища с по-сериозно значение като отсечката между селата Осеново и Кранево. Тя се явява алтернатива на пътя Златни пясъци - Кранево, където има сериозно свлачище.