/ iStock/Getty Images
Окръжният съд във Варна настани за изследване в психиатрично заведение за срок до 30 дни мъжът, който е привлечен към наказателна отговорност за предизвикан палеж на 8 май в дома за стари хора "Св.Георги" край града, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Мъжът е бил пациент на дома, в който в резултат на пожара загинаха четирима от обитателите. Той е лежащо болен с детска церебрална парализа и съмнения за психично разстройство.

Поради съмнения за вменяемостта на мъжа и съмненията дали е възможно да носи наказателна отговорност, съдебен състав от един съдия и двама съдебни заседатели проведе изнесено заседание в Първа психиатрична клиника в УМБАЛ "Св. Марина“.

В момента мъжът е настанен там и е под полицейска охрана. За да бъде извършено обстойно изследване, което да даде отговор за вменяемостта на обвиняемия, както и дали към момента на деянието е разбирал свойството и значението на извършеното и дали е могъл да ръководи постъпките си, съдът назначи комплексна съдебно-психиатрична експертиза с участието на психолог. 

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна в тридневен срок. 

Сигналът за инцидента, при който загинаха четирима души, е подаден в 2:59 часа на 8 май. Пожарът е избухнал в една от стаите на приземния етаж в сградата.

Основната версия, по която работи полицията за пожара, е умишлен палеж.
БТА