Полимери
Полимери / Община Девня
Опасният трихлоретан в неработещия девненски завод се равнява на 10 влакови композиции
Заради опасността от изтичане на трихлоретан, от утре в Девня ще бъде обявено частично бедствено положение. То ще е в сила за територията на завод „Полимери”, където се намира опасният химикал. Това обяви областният управител на Варна Тодор Йотов, по чиято препоръка кметът на Девня ще издаде заповед за частичното бедствено положение.

Мярката е превантивна, за недопускане на авария, обясни Йотов. „Пряка опасност за населението няма. Косвено обаче съществува потенциална опасност за създаване на разлив от трихлоретан, предвид лошото състояние на резервоарите”, посочи областният управител.

Полимери
Община Девня

Във фалиралия химически завод „Полимери” има близо 2500 тона трихлоретан. Веществото се намира в големи резервоари с вместивмост 5000 куб. м. При обилни валежи от компрометираните покриви на цистерните влиза вода, която обаче създава „шапка” над химикала, тъй като той е по-тежък от водата. Едната цистерна има пробойна с размери 50 на 5 сантиметра, от която има теч. Пробойната обаче е над нивото на трихлоретана и затова изтича само вода.
    
Мероприятията, предвидени за изпълнение по време на частичното бедствено положение, включват поставяне на охрана в неработещия от години завод. Целта е да не се допускат хора в района. „Полимери” се разпростира на площ от 1030 декара. Особено в тъмната част на денонощието постоянни има набези от хора, които искат да се възползват, разкри кметът на Девня Свилен Шитов.

Кметът на Девня Свилен Шитов, областният управител на Варна Тодор Йотов и заместникът му Иван Иванов
Дарик Варна

Ще бъде възстановена бетонната площадка, на която се намират резервоарите. Заради пропуквания в бетона има опасност химикалът да се пропие в почвата. Ще бъде наета фирма, която ще сертифицира дебелината на резервоарите. След това междуведомствената комисия ще прецени дали да предложи прехвърляне на трихлоератана от компрометираната цистерна в по-здрава. Тази операция обаче е рискова. При нея с помощта на помпа веществото ще бъде прехвърлено. 

Ще бъдат взети мерки за медицинско осигуряване на всички хора, които ще работят в района. Пожарната и ВМС са в готовност да реагират при евентуална авария.

Полимери
Община Девня

Превантивните действия са наложителни заради забавяне на старта на обществената поръчка за транспортиране и утилизацията на тежките фракции. Утре изтича срокът, в който обжалващият избора участник в процедурата трябва да заплати държавната такса. Ако не го направи, жалбата автоматично отпада и ще се пристъпи към подписване на договор с избраната френска фирма, разкри областният управител.

Полимери
Община Девня

На месец ще могат да се извозват по 150 тона от опасния химикал. Трихлоретанът в „Полимери” се равнява на 10 влакови композиции  и затова няма как утилизацията да се случи по-рано от края на 2018 г., в каквито и бързи темпове да се работи, според Тодор Йотов.

В „Полимери в момента е такава разруха, че спокойно Холивуд може да дойде да снима документален филм за войната в Сирия”, коментира областният управител.