/ снимка: Община Девня, архив
За поява на нови течове от пукнатини на един от резервоарите, в който се съхранява опасният химически отпадък трихлоретан, е сигнализирал синдикът на девненския завод „Полимери“. Областният управител Тодор Йотов свика междуведомствена комисия с представители на компетентните институции.

Няма непосредствена опасност за населението на Девня и Варненска област заради неправилно съхранявания трихлоретан във фалиралия завод „Полимери“. Това заяви кметът на индустриалната община Свилен Шитов по повод напрежението, което се нагнетява около проблема в последните няколко дни. Той обясни, че заради дупка в покривната конструкция на единия от двата резервоара с трихлоретан, в него е навалял сняг, който се е разтопил, а нивото на водата е стигнало до образувалата се още през 2013 година пробойна. На 17 февруари тази година от там е регистриран теч, за който след химически анализ е установено, че съдържа само вода и не представлява опасност за околната среда. 

„Самите тежки фракции се намират в долната част на корозиралия резервоар, където дебелината на стените, по данни на синдика на „Полимери“, е 9 мм и няма непосредствена опасност от образуване на нови пробойни и течове“, увери Свилен Шитов.   

Той допълни, че междуведомствена комисия вече е набелязала конкретни мерки, които ще бъдат реализирани на площадката с двата резервоара с трихлоретан. Сред тях са намаляване на киселинността в компрометирания съд, покриване на площадката със специална (битумна) изолация, залепване на пробойната с полиестер и др. Превантивните действия ще бъдат предприети, защото процедурата по транспортирането и утилизацията на тежките фракции ще се забави с известно време заради обжалването на обществената поръчка за избор на изпълнител.