Скъперникът, Сизиф и „Още веднъж, ако позволите...” тази вечер на Варненско лято
Скъперникът, Сизиф и „Още веднъж, ако позволите...” тази вечер на Варненско лято / netinfo

Постановката „Скъперникът” на Малък градски театър „Зад канала” ще бъде представена тази вечер от 19:30 часа на Основна сцена в програмата на фестивала „Варненско лято”. Новата постановка на Лилия Абаджиева събира звезден актьорски екип и пренася зрителя в класицистичния комедиен свят на Молиер, в който героите приличат на кукли, управлявани от своите чувства и страсти. В центъра е Арпагон - христоматиен образ, олицетворение на похотта, алчността и гнева. В характерния за Лилия Абаджиева театрален почерк, тези пороци са преувеличени до крайност в експресивен пластически-карикатурен рисунък и забавно-иронична игра на стилове и жанрове, която завихря тази комедия на характерите. Сцената прилича на театрална кутия-играчка, в която са напъхани типичните за жанра интриги, романтика, сантимент и задължителни поуки. Тук всеки си стои на мястото и блести с изобретателността на своето комедийно актьорско майсторство. В ролите са Владимир Пенев, Александър Кадиев, Весела Бабинова Владимир Димитров, Луиза Григорова и др.

Драматично-куклен театър Враца ще предложи на зрителите пиесата „Още веднъж, ако позволите...” Тя започва в 18:30 на сцена Филиал. „Още веднъж, ако позволите...” на известния канадски автор Мишел Трамбле е сладко-горчива, забавна и същевременно трогателна комедия. В нея Синът си спомня за поредица от разговори със своята вече тежко болна майка Нана. Трембле създава задушевна и в същото време безжалостна изповед на сина към майката и на майката към сина, едно пътуване на двама души един към друг. Режисьорът Николай Поляков прави дълбок психологически анализ на текста, без да губи чувството за комедийния елемент в него. Един талантлив драматичен дует между именитата актриса от Младежкия театър - Станка Калчева и един от водещите актьори на Врачанския театър - Анастас Попдимитров.

От 19:15 часа, на сцената на Кукления театър ще бъде играна „Аз, Сизиф”. Спектакълът е отличен на Международния куклен фестивал за възрастни „Пиеро“ 2013 с награда за експериментални и нови форми; награда на младата театрална критика; награда за мъжка роля, сценография и авторска музика. Режисурата и драматургията са на Веселка Кунчева. Участва Христо Таков, текста изпълнява Леонид Йовчев. Хореографията е на Мария Димитрова.

Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала, но едва достигнал до нея, камъкът се претъркулва обратно надолу. Митът се превръща в нарицателен за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с незнаен смисъл. Спектакълът „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит с комичността, която носи абсурда. Един куклен моноспектакъл за възрастни, той въздействащо съчетава предметен и физически театър. Талантливият екип от режисьора Веселка Кунчева, сценографа Мариета Голомехова и актьора Христо Таков се утвърждават като като нови лица на съвременния български куклен театър и неговите гранични форми.

Театралната градска променада из американския авангард „Представи за Америка” може да бъде видяна от 17:00 и от 20:30 часа в Хдожествената галерия. Водещи уъркшоп са Катрин Портър и Бари Роуел.

„Представи за Америка ” кани публиката буквално да се разходи из един от най-преломните, вдъхновяващи и значими моменти от историята на световната драматургия – тази на американския авангард. Пет откъса от пиеси на негови известни представители ще бъдат представени под формата на променада, или театрална разходка. Така текстовете, с техните специфични стил, атмосфера, формални и словесни експерименти ще влязат във взаимодействие с градския пейзаж на Варна, а публиката ще преживее една разнообразна и провокативна колекция от богатата история на това движение в американското изкуство. Откъсите ще бъдат разработени от млади български режисьори и изпълнители в рамките на работно ателие с американски артисти.

Откъсите са от:

„Какво се случи” от Гертруд Стайн, реж. Веселин Димов
„Meta Reverse” из „Тетрадки” от Ричард Форман, реж. Ида Даниел
„Антигона” от Мак Уелман, реж. Явор Костов
„Разходка в парка” от Чарлс Л. Мий, реж. Анна Данкова
„Електра Фуга” от Рут Марграф, реж. Василена Радева