Шведска фирма иска да инвестира 60 млн. евро в ТЕРЕМ
Шведска фирма иска да инвестира 60 млн. евро в ТЕРЕМ / netinfo
До края на септември избрана фирма-консултант трябва да представи схема на процедурата за продажба до 2/3 от ТЕРЕМ-Флотски арсенал. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков във Варна. Той съобщи още, че през последните три месеца ТЕРЕМ провежда разговори с шведската фирма “Океаник криейшън”, която иска да инвестира в България.

Става въпрос за съвместно производство на детайли за строеж на плаващи хотели, ресторанти и други. В момента се подготвя меморандум между ТЕРЕМ и шведската фирма. Очакваните инвестиции от страна на скандинавците са в размер на 60 млн. евро.

Близнаков подчерта още, че един от приоритетните проекти на Министерството на отбраната е доставката на нови корвети за ВМС. По този повод чуждестранните фирми удължиха сроковете на своите оферти и през следващите месеци ще стане ясно дали ще бъдат закупени нови четири кораба от този клас.

Паралелно с това, в Съвета по отбрана се обсъжда и въпросът за закупуване на кораби втора ръка. Близнаков съобщи още, че по програмата по модернизирането на армията са закупени 18 вертолета, като първият от тях ще пристигне на летище “Крумово” на 28 август тази година. 6 от вертолетите са предназначени за ВМС на България.

Най-сериозната задача, която в момента се обсъжда в Министерството на отбраната, е изпращането на наш контингент от 70 души за цялостно ръководство и охрана на летището в Кабул. Контингентът трябва да отпътува в края на месеца.