Ще строят блок за социално слаби в Аспарухово, в квартала са против
Ще строят блок за социално слаби в Аспарухово, в квартала са против / Dariknews.bg, архив

С 33 гласа „за“, 5 против и 7 „въздържал се“, общинските съветници дадоха съгласието си община Варна да кандидатства по проекта за изграждане на жилища за социално слаби в квартал „Аспарухово“. Общината веднъж вече е кандидатствала с идеята за построяване на жилища в кв. „Възраждане“. Тъй като живеещите в квартала са били против изграждането на блоковете, проектът така и не се реализира. След наводнението в кв. „Аспарухово“ кметът Иван Портних възобнови идеята Варна да кандидатства по проекта, но този път с терен в пострадалия квартал.

Костадин Костадинов информира съветниците, че подобно на кв. „Възраждане“, където живеещите в квартала са събрали повече от 5000 подписа против изграждането на блоковете, жителите на „Аспарухово“ също не са съгласни с идеята и са свикали инициативен комитет. Направили са и подписка, като до момента са събрали близо 4000 подписа.

„Бях на събранието на инициативния комитет в читалището на квартала. Получи се скандал, като нямаше окончателно решение на общественото обсъждане. Повечето хора бяха против да се строят такива жилища, като една част от присъстващите изразиха съгласието си, но само ако е за пострадали от наводнението. В проекта е записано, че жилищата са за хора от района, но никъде не пише, че е за пострадали от потопа. Безспорно е, че общината има нужда от такива жилища, но очевидно не трябва да се стига до напрежение вътре в самата общност или да се създава мини гето“, обясни позицията си Костадинов.

На заседанието на инициативния комитет е присъствала и Медиха Хамза. Тя обясни, че  се е получило вплитане на проблемите, които са поставили гражданите. Голяма част от питанията са били свързани с битови проблеми, които са възникнали вследствие на наводнението.

„Хората изказаха принципно съгласие да се построят такива блокове, но да се настаняват само хора от „Аспарухово“, а не от други райони. Направихме опит да обясним, че тези жилища са предназначени за жителите на „Аспарухово“. Самото искане за построяването на тези блокове е във връзка с наводнението и заявената готовност общината да кандидатства за нов терен. Дава ни се повторна възможност заради кризисната ситуация в квартала“, каза Хамза.

Думата взе и представител на инициативния комитет - Петър Николов. Той разясни, че твърде малко хора от квартала са знаели за общественото обсъждане, като в скоро време се очаква повторно такова. Николов каза, че живеещите в квартала нямат против обезщетяването на пострадалите, а са срещу построяването на жилища и изграждането на комплекс за социално слаби.

„Ние също помагахме да се изчисти квартала. Категорично заявяваме, че не желаем такъв комплекс да се изгради на територията на нашия район. Предложението ни е той да се построи извън територията на „Аспарухово“. Нашето виждане по този въпрос е, че този комплекс ще привлече и други уязвими малцинствени групи. Не се знае какво ще се случи с този блок след 5 години. Хората искат сигурност и бързо възстановяване на щетите. В момента съжителстваме чудесно независимо от етноса“, коментира Николов.