Шест бургазлийки с гръмнал силикон след нелегални операции във Варна
Шест бургазлийки с гръмнал силикон след нелегални операции във Варна / снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест дами от Бургас с гръмнали гръдни импланти ще съдят частна клиника във Варна, където те са им поставени. Имплантите не само че са дефектни, но и застрашават живота на младите жени. Това съобщи д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация, пише "Монитор".

Пострадалите са се обърнали за съдействие към организацията, тъй като не могат да докажат, че опасните гърди са им присадени в болницата, в която това действително се е случило. Проблемът е, че когато получават епикризите и придружаващите документи след изписването, дамите до една разбират, че в тях никъде не е записана извършената хирургическа интервенция и имплантация. Навсякъде вместо това се казва, че им е направена козметична процедура, без да се дават подробности за нея. Така според медицинската документация се оказва, че на жените не е правена никаква хирургическа интервенция. За да започнат делата, те прилагат документи от други болници, където са им направени изследвания и са им издадени документи, от които става ясно, че са им отстранени опасните импланти.

Според международните стандарти, които важат и за България, клиниката трябва не само да впише в епикризата какво точно е извършено на пациентките, но и да им предостави сертификат за имплантите - за тяхното производство, безопасност и срок на годност.

Единственият шанс на потърпевшите е за всеки един от случаите да се направи съдебномедицинска експертиза, поясни д-р Иван Вецев. Такава експертиза може да се направи във всяка болница, в която има отделение или клиника по съдебна медицина.

Между пет и седем сигнала месечно постъпват писмено в Националната пациентска организация. За 2013 година те са 358, като в това число не влизат многобройните обаждания всекидневно на горещия телефон на Националната пациентска организация. Хората се оплакват най-вече от лошо и неглижирано отношение към тях и тяхното заболяване, от грубо отношение и едва на трето място от конкретни грешки или нарушаване на медицинските стандарти и алгоритми за лечението им.
В последната година и половина лекари също започват да подават сигнали до организацията. Те са свързани най-вече с търсене на правата на техните болни. Такива сигнали за тази година са 32.

Доцент Мария Кастелова от Университетската болница в Пловдив например сигнализира, че Националната здравноосигурителна каса не е включила в списъка с безплатните лекарства медикамента креон. Той е жизненоспасяващ за оперираните по метода „Уипъл", който е изключително тежък и се прави на засегнати от рак на панкреаса. Без това лекарство, колкото и да е успешна операцията, пациентът не оцелява. След няколкомесечни усилени преписки по настояване на НПО пред Националната здравноосигурителна каса въпросният креон вече се отпуска безплатно.

50-годишен българин, страдащ от рядкото заболяване изолиран васкулит, ще трябва да плаща лекарствата от джоба си и през следващата година. Заболяването се изразява във възпаление на кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кръв. Сънародникът ни е лекуван успешно в САЩ. Когато обаче се връща у нас, се оказва, че трябва да си плаща не само лекарствата - около 200 лева всеки месец, но и ядрено-магнитния резонанс или скенера, чиято най-ниска цена е 550 лева. В неговия случай те се правят задължително на всеки три месеца. Проблемът пациентът да не може да ползва безплатни медикаменти е, че в нормативните документи у нас, регламентиращи заболяванията и тяхното лечение, за неговата диагноза никой не се е сетил да напише код. Заради този привидно нищожен пропуск той и другите като него трябва сами да си плащат терапията.