Сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа
Сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа / Sofia Photo Agency, архив
Сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа
31229
Сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа
  • Сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа

Все още има големи разминавания в позициите на България и Русия по отношение на цената на газа. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Евксиноград, където представители на България и Русия обсъждат двустранните енергийни въпроси. Въпреки това има големи шансове за постигане на по-добри цени на газа, каза Трайков.

Имаме шанс, имаме шанс да получим разбирането на руските партньори, защото нашата позиция е следната. Те казват ние продаваме газ на същите цени, на които продаваме и на останалата част от Европа. Т.е. ние не ви продаваме по-скъпо, отколкото на останалите. Реално, обаче, каква е ситуацията. Почти всяка друга европейска страна има възможност да получи по-евтина цена за крайните потребители поради обективните възможности, които имат. България е единствената страна, която няма абсолютно никаква алтернатива. И затова нашата позиция е, че ако дори и тази цена да не е по-висока от цената, по която "Газпром" продава на други европейски потребители, тя не е и по-ниска. Тъй като ние нямаме възожност да смекчаваме тази цена, то нашата индустрия и домакинствата са без избор и са поставени в неравностойно положение.

Министърът не пожела да посочи какви са шансовете в рамките на тези преговори да бъде подписана пътната карта за проекта Южен поток и да бъдат предоговорени цените на газа.

За разлика от цената на газа, по отношение на пътната карта на проекта "Южен поток" има доста голяма степен на съгласие. Общата руско-българска компания ще бъде създадена през февруари 2011 година. Българският участък по „Южен поток” ще струва 835 млн. долара, посочи още министърът.